temperatures d'espanya

dimecres, 7 de setembre del 2011

Matí amb més sol que núvols i tarda amb més núvols que sol: Dimecres 07/09/2011

Matí amb núvols alts i prims i tarda amb molts núvols baixos que han tapat el cel a l'hora de la posta.



Tot i haver un cel ben tapat. A última hora tot just abans d'amargar-se per l'horitzó l'hem vist ressorgir d'entre l'espesa capa de núvols baixos per tornar a desaparèixer fins demà.



Previsió:
Dijous variable però sense pluges.
I bon temps pel cap de setmana amb pujada clara de les temperatures.

Dades:
Temperatura Mínima 15,6ºC (07:43 a.m)
Temperatura Màxima 25,1ºC (15:40 p.m)

Una flamarada solar amenaça el camp magnètic de la Terra

Una activa taca solar va entrar en erupció en la nit produint una flamarada solar de classe X (la més intensa) i llançant un filament de material en direcció a la Terra, segons ha informat la NASA, que ha advertit  que aquest núvol podria colpeja el camp magnètic del planeta.
L'Observatori Solar i Heliosfèric (SOHO, per les sigles en anglès) ha detectat una ejecció de massa coronal que emergeix del lloc de l'explosió i es dirigeix en direcció al sud de la línia Sol-Terra. Concretament, la flamarada es va produir a les 22.12 hores (hora peninsular) de dimarts  i va aconseguir el seu pic de força vuit minuts més tard.
Si les erupcions solars tenen tres tipus de classificació segons la seva intensitat-X, les més poderosos ; M, resistència mitjana, i C, les més febles-la NASA ha classificat aquesta erupció de classe X-2.1. De la mateixa manera, els investigadors tracten ara de prendre la mesura a l'ejecció de massa coronal que podria dirigir  cap a la Terra.

Sistemes de comunicació:
Les ejeccions són enormes núvols de plasma solar que viatgen en l'espai, podent aconseguir els 5.000.000 de quilòmetres per hora. Si aquests núvols arribessin a la Terra podrien  causar danys al planeta, provocant alteracions en els senyals de GPS, les comunicacions de ràdio i xarxes d'energia, segons ha alertat la NASA.
Aquest fenomen s'ha produït 24 hores després d'una altra tempesta solar que va tenir lloc a les 01.50 hores (hora espanyola) de dilluns passat i que va assolir una intensitat de M-5. En ser menor la intensitat  de l'explosio, l'ejecció ha viatjat a menys de 1,2 milions de quilòmetres per hora, pel que en aquest cas encara que el núvol colpegés el camp magnètic de la Terra "no hagués causat molt de mal", ha apuntat l'agència nord-americana.

El Sol entra en la seva fase més activa del cicle:
La NASA ha assenyalat que les tempestes sorgides en els últims dies no són casos aïllats i ha apuntat que l'activitat solar ha estat augmentant durant els últims mesos després que el Sol hagi despertat d'una fase de repòs prolongat  en el seu cicle d'11 anys d'activitat.
Així, ha destacat que el mes passat el sol "va deixar escapar" una flamarada solar X-6,9, que va ser la tempesta solar més potent des de desembre de 2006, segons ha informat la NASA.
Aquesta tempesta, que va esclatar el passat 9 d'agost també va generar ejeccions de massa coronal, però en aquest cas no es van produir en direcció a la Terra. Un altre esdeveniment de gran abast, una flamarada de classe X-2, 2 va tenir lloc el febrer d'aquest any.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/09/07/ciencia/1315391040.html