temperatures d'espanya

dijous, 1 de setembre del 2011

Cabretes al cel símptoma de canvi: Dijous 01/09/2011

El primer dia de setembre l'hem començat amb un cel clar, tant sols podíem veure algun núvol prim i estel.la d'algun avió. I de cara el migdia han aparegut núvols alts (altocúmuls) , les conegudes cabretes. Indicadores d'aquest canvi previst fa dies pel cap de setmana.
Per la tarda s'ha produït ruixats a la franja que han arribat fins el Segrià, però han  estat de poca consideració. Res a veure amb les calamarsades d'ahir. Podem dir que ha estat un dia força tranquil a la nostra zona.



I el primer dia de setembre hem pogut contemplar una preciosa posta, gràcies a uns curiosos núvols : altocúmuls undulatus, http://es.wikipedia.org/wiki/Altocumulus_undulatus  que han donat una bonica combinació al cel de formes i tonalitats.



Previsió:
Divendres serà un dia variable amb força més sol al Nord Est, però poc a poc s'anirà tapant. Per la tarda tempestes que ens arribaran de l'Oest de Catalunya, aniran entrant pel País Valencià i poden arribar fins a Tarragona.
Tornaran a baixar les temperatures.
Per dissabte esperem ruixats i tempestes que poden ser abundants.

Dades:
Temperatura Mínima 17,4ºC (07:25 a.m)
Temperatura Màxima 27,6ºc (13:25 p.m)


La NASA observa com un forat negre es menja a un estel

El satèl lit Swift de la NASA ha registrat  una de les explosions més impressionants i violentes observades  mai en l'Univers. L'esclat de raigs gamma va ocórrer en el cor d'una petita galàxia llunyana, situada a la constel.lació del Drac, a 3.800 milions d'anys llum.
El causant, segons un equip d'investigadors que publiquen el seu treball a la revista Science, és un forat negre massiu que ha destrossat un estel proper. "Va disparar" un raig d'energia tan poderósa que fins i tot ha pogut ser detectat des de la Terra. L'emissió va durar molt més que qualsevol altre fenomen similar observat abans i va ser aproximadament cent vegades més brillant que qualsevol galàxia activa coneguda. Segons expliquen els astrònoms de la Universitat de Warwick (Regne Unit), responsables de la investigació, la poderosa emissió de raig X i raig gamma (anomenada GRB, per les sigles en anglès de Gamma Ray Burst) es va mantenir a un nivell extremadament brillant una setmana després de produir-se. Fins i tot es van observar espumes fulgurant, provocats pels trossos de la pobra estrella devorada que queien sense remei a l'interior del forat negres.